Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες, επαγγελματίες του κλάδου καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Με την Εγκύκλιο 1 που εκδόθηκε στις 16-10-2012 το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει σχετικά με την νέα νομοθεσία που θα υφίσταται από δω και μπρος για τις προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών. Ουσιαστικά, με την νέα διάταξη: Θεσπίζονται κανόνες και προϋποθέσεις για τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών ώστε οι υπεύθυνοι αυτών να φέρουν την πρωταρχική ευθύνη για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων και οι υγειονομικές υπηρεσίες να έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν αποτελεσματικούς ελέγχους.Ουσιαστικά δηλαδή βάζει τους υπευθύνους των επιχειρήσεων να καταγράφουν κάθε ημέρα τον έλεγχο της επιχείρησής τους. Δηλαδή να αυτοελέγχονται. Ολόκληρη την εγκύκλιο μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.
Η εταιρία μας (ΔΕΥΕ) προσφέρει ολόκληρη τη μέθοδο που χρειάζεται εύκολα και γρήγορα με την βοήθεια συμβούλου που επισκέπτεται την επιχείρηση εφαρμόζει την μέθοδο και διενεργεί τις πρώτες καταγραφές.
Δηλαδή κάνουμε την ζωή του επιχειρηματία εύκολη σε μια δύσκολη εποχή.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες ήδη και χωρίς να το γνωρίζουν οι περισσότεροι επιχειρηματίες (ως όφειλαν βέβαια) επιβάλλουν πρόστιμα τα οποία μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ.
Γιατί να σας επιβληθεί πρόστιμo αφού υπάρχει η ΔΕΥΕ;
Τηλεφωνήστε μας και ο σύμβουλός μας θα σας επισκεφτεί άμεσα.
Με το ΦΕΚ 2718/ΤΒ/8-10-12 το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ, υποχρεώθηκαν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος να τηρούν HACCP: είναι μια προληπτική μέθοδος που σκοπό έχει την εξασφάλιση της ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων και ποτών που παράγει μια επιχείρηση σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής και διάθεσης.
Το HACCP βασίζεται σε 7 αρχές και για την τεκμηρίωση του, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λοιπον πρέπει να τηρούν τους παρακάτω φακέλους:
- Φάκελος 1ος: Περιέχει τον Οδηγό Υγιεινής για τις επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης και Ζαχαροπλαστικής του ΕΦΕΤ (διαθέσιμο).
- Φάκελος 2ος: Περιέχει τα βιβλιάρια υγείας των εργαζομένων, τις βεβαιώσεις εκπαίδευσης των εργαζομένων και το Εγχειρίδιο Βασικής Εκπαίδευσης στην υγιεινή και το χειρισμό των τροφίμων για τις επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης και Ζαχαροπλαστικής (διαθέσιμο).
- Φάκελος 3ος: Περιέχει το πρόγραμμα καθαρισμού και απολύμανσης και τις σχετικές βεβαιώσεις (διαθέσιμο).
- Φάκελος 4ος: Περιέχει το πρόγραμμα καταπολέμησης τρωκτικών και εντόμων (διαθέσιμο κατόπιν μελέτης).
- Φάκελος 5ος: Περιέχει ένα αποδεικτικό έγγραφο του τρόπου υδροληψίας της επιχείρησης. (διαθέσιμο).
- Φάκελος 6ος: Περιέχει συμπληρωμένους τους πίνακες των θερμοκρασιών των ψυγείων, καταψυκτών, θερμικής επεξεργασίας και των τμημάτων του εξοπλισμού αποθήκευσης και μεταποίησης στα οποία η θερμοκρασία είναι η βασική λειτουργική παράμετρος (διαθέσιμο).
- Φάκελος 7ος : Συνοδευτικών εγγράφων των προϊόντων παραλαβής (βιβλίο ιχνηλασιμότητος) (διαθέσιμο).
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν αναρτημένη την πλαστικοποιημένη αφίσα του ΕΦΕΤ και να παρακολουθούν τις θερμοκρασίες στα ψυγεία, στους καταψύκτες, στη θερμική επεξεργασία και στα τμήματα του εξοπλισμού αποθήκευσης και μεταποίησης στα οποία η θερμοκρασία είναι η βασική λειτουργική παράμετρος.
Υποχρεωτικά οι επιχειρηματίες και το προσωπικό που ασχολούνται με το χειρισμό των τροφίμων πρέπει να εκπαιδευτούν σε ειδικά σεμινάρια όπως έχει ορίσει ο ΕΦΕΤ. Παρακάτω παρατίθεται η σχετική νομοθεσία που αφορά στην εφαρμογή όσων προβλέπει το ΦΕΚ 2718/ΤΒ/8-10-12: