TA 5 ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
Μετά από πολλά χρόνια αλλάζουν όλα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος . Οι καινούργιες διατάξεις αφορούν τόσο τις νέες αδειοδοτήσεις, όσο και τα παλιά καταστήματα που πρέπει να προσαρμοστούν. Οι σημαντικές αλλαγές μπορούν να συνοψιστούν σε μερικά σημεία και αποτελούν το γενικό πνεύμα που θα επικρατήσει σε ότι άλλο νομοθέτημα ακολουθήσει:
1. Η απελευθέρωση κάθε περιορισμού που μπορεί να είχε τεθεί με βάση την παλιά νομοθεσία.( π.χ. τα ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα στη συγκρότηση των καταστημάτων).
2. Η πάταξη της γραφειοκρατικής μορφής των αδειοδοτήσεων. Οι νέες άδειες-τροποποίησες –μεταβιβάσεις -αλλαγές θα γίνονται με απλές υπεύθυνες δηλώσεις του υγειονομικά υπεύθυνου και των αρμόδιων μηχανικών του αναλαμβάνοντας όμως και την ευθύνη σε περίπτωση που δηλώνουν ανακρίβειες.
3. Ποιοτική αναβάθμιση των επιχειρήσεων μέσω εκπαίδευσης του προσωπικού τους και την εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου των διαδικασιών παραγωγής τους (Haccp).
4. Τεκμηρίωση του αυτοελέγχου με καταγραφές σε έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος από τις εποπτεύουσες αρχές.( Δηλαδή δεν αρκεί π. χ . να έχεις τις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης των τροφίμων στο ψυγείο σου αλλά θα πρέπει να τις καταγράφεις σε κατάλληλα έντυπα).
5. Πύκνωση των ελέγχων κατά την λειτουργία και όχι κατά την αδειοδότηση. Ουσιαστικότεροι έλεγχοι με μεικτές επιτροπές από υγειονομικό-πολεοδομία και από πυροσβεστική .
Όλες αυτές οι αλλαγές γίνονται ως επιβεβλημένες από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και είναι σίγουρο πως σε αυτή τη δύσκολη εποχή θα δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις .Πάντως μακροπρόθεσμα, όσες επιβιώσουν , θα είναι καλύτερες και ποιοτικότερες επιχειρήσεις.